Zoek
Sluit dit zoekvak.

Common Ground

Common Ground software is een andere manier van gegevensverwerking binnen de publieke sector.

Gemeenten werken inmiddels (zoveel als mogelijk) via het Common Ground principe. Common Ground heeft in korte tijd veel draagvlak en naamsbekendheid gekregen bij gemeenten, andere overheidsorganisaties en marktpartijen. Het uiteindelijke doel van Common Ground is het eenvoudiger, sneller en slimmer oplossen van grote maatschappelijke opgaven. Zoals de duurzaamheidstransitie, meer grip op de (uitgaven in de) zorg, participatie en de handhaving van openbare orde en veiligheid.

Common Ground software is een andere manier van gegevensverwerking binnen de publieke sector. In de traditionele manier van werken heeft iedere instantie zijn eigen, gesloten systemen met eigen data. Uitwisselen van gegevens tussen die systemen gebeurt waar dat verplicht of strikt noodzakelijk is, maar iedere instantie slaat zijn eigen versie van de benodigde gegevens op in zijn eigen database. Veroudering, verschillen en vertroebeling van data zijn het gevolg.

Common Ground zet een knip tussen opgeslagen data en de uitvoering. Elk gegeven staat slechts één keer opgeslagen, namelijk bij de instantie waar de gegevens horen. Anderen vragen deze gegevens via koppelingen op, maar kopiëren de data niet. Zo blijft de informatie bij de bron.

Common Ground zet een knip tussen opgeslagen data en de uitvoering. Elk gegeven staat slechts één keer opgeslagen, namelijk bij de instantie waar de gegevens horen. Anderen vragen deze gegevens via koppelingen op, maar kopiëren de data niet. Zo blijft de informatie bij de bron. Het maakt gegevens actueler, betrouwbaarder en beter te beveiligen. Tegelijk levert de knip tussen data en uitvoeringsapplicaties veel meer flexibiliteit.

Verne Health Platform maakt gebruik van het Common Ground principe met hetzelfde doel:

Vanuit eenduidig databeheer bieden we de markt innovatie- en samenwerkingskracht, omdat we in de kern van onze software borgen dat data altijd gebruikt kan worden door andere softwaretoepassingen. Dit betekent dus ook dat we bepaalde data altijd (terug) synchroniseren wanneer we dat op een andere plek in de keten ophalen, zoals Zorgdomein of patiëntapps. Ook betekent dit dat bedrijfsvoering, informatiebeveiliging en privacy voldoet aan de allerhoogste standaarden (ISO 9001, ISO 27001, NEN 7510, NEN 8028 en ISAE 3402 type 1).

Samengevat volgt Verne de volgende basisprincipes van Common Ground:

  • We maken gegevens uniform
  • Het ophalen van gegevens gebeurt (alleen) via zogenoemde gestandaardiseerde API’s
  • We werken met één integratielaag, een proces en een interactielaag
  • De data blijven in de bron (eenmalige opslag)

We gaan slim om met datadeling via het data warehouse.