Wat is het verschil tussen Triage en Diagnostiek

Triage en diagnostiek zijn dus twee verschillende dingen. Toch kunnen ze samen juist van meerwaarde zijn. De resultaten van een triage kunnen bijvoorbeeld leiden tot een betere diagnose. Als deze gegevens op een goede manier worden meegenomen kun je op beide vlakken goede kwaliteit bieden.

Traige en diagnostiek hebben allebei betrekking op het identificeren van gezondheidsproblemen. Toch zijn het andere principes. Wat is eigenlijk het verschil tussen triage en diagnostiek?

Triage: Prioriteren van zorg

De term Triage komt uit de medische wereld en verwijst naar het proces van het beoordelen en prioriteren van patiënten op basis van de ernst van de klacht of aandoening. In de fysiotherapie gebruiken we triage om vast te stellen welke patiënten de meest dringende zorg nodig hebben. Het doel is om te bepalen welke patiënt onmiddellijk je aandacht vereist en welke kan wachten. Daarnaast kun je bepalen welke soort zorg nodig is. Zo kan een deel van de patiënten wellicht herstellen op basis van zelfzorg of advies en heeft een andere groep een fysieke afspraak nodig of zelfs een second opinion waar je meer tijd voor in je agenda wilt blokken.

Triage op basis van criteria

Je kunt verschillende criteria gebruiken in je triage zoals de aard en intensiteit van de klacht, de impact op het dagelijks leven en eventuele rode vlaggen. Het resultaat van triage is het instellen van prioriteiten. Uiteraard hebben spoedeisende gevallen voorrang. Iedere patiënt kan op een gestructureerde manier worden ingepland en behandeld.

Diagnostiek: vaststellen van de oorzaak

Diagnostiek richt zich daarentegen op het identificeren van de specifieke oorzaken van een gezondheidsprobleem. Tijdens het diagnostisch proces voer je als fysiotherapeut een vraaggesprek en onderzoek uit. Zo kijk je bijvoorbeeld naar de symptomen om de onderliggende oorzaak van een klacht vast te stellen. Na een (fysiotherapeutische) diagnose kun je een effectief behandelplan opstellen.

Hoe kunnen triage en diagnostiek samengaan?

Triage en diagnostiek zijn dus twee verschillende dingen. Toch kunnen ze samen juist van meerwaarde zijn. De resultaten van een triage kunnen bijvoorbeeld leiden tot een betere diagnose. Als deze gegevens op een goede manier worden meegenomen kun je op beide vlakken goede kwaliteit bieden. Je kunt hiermee het zorgproces binnen je praktijk verbeteren doordat patiënt op het juiste manier op het juiste moment geholpen worden. Een stuk automatisering van dit proces helpt je om als fysiotherapeut efficiënter te kunnen werken.

Ook interessant