Search
Close this search box.

Waarom we visualisaties gebruiken in fysiotherapie software

Mensen verwerken visuele informatie veel sneller dan tekstuele informatie. Volgens onderzoek wordt visuele informatie tot wel 60.000 keer sneller begrepen dan tekst. In een tijd waarin de aandachtsspanne van mensen steeds korter wordt is dit heel belangrijk.

Informatie in de zorg kan complex zijn voor mensen. Er is vaak een beperkte basiskennis en het kan daardoor lastig zijn een bepaalde boodschap over te brengen. We weten dat dit essentieel is om een goed effect van de zorg te krijgen.

Eén van de sterkste manieren om informatie over te brengen is door middel van visualisaties. Of het nu gaat om het uitleggen van ingewikkelde concepten, het presenteren van statistieken of complexe gegevens uitleggen. Visualisaties bieden een unieke en effectieve manier om informatie over te brengen.

Hoe kun je visualisaties in de fysiotherapie toepassen?

Dit zijn de redenen waarom het goed is om visualisaties toe te passen in de fysiotherapie.

Complexe dingen verduidelijken

Je kunt gebruik maken van grafieken, diagrammen en andere visuele elementen om data (gegevens) begrijpelijk te maken. Je kunt bijvoorbeeld de voortgang van een zorgtraject in de tijd uitzetten om inzichtelijk te maken hoe de patiënt ervoor staat en hierover het gesprek aan te gaan.

Snellere verwerking van informatie

Mensen verwerken visuele informatie veel sneller dan tekstuele informatie. Volgens onderzoek wordt visuele informatie tot wel 60.000 keer sneller begrepen dan tekst. In een tijd waarin de aandachtsspanne van mensen steeds korter wordt is dit heel belangrijk.

Herinnering

Mensen onthouden visuele informatie beter dan tekstuele informatie. Het zogenaamde ‘picture superiority effect’ geeft aan dat mensen zich beter herinneren wat ze zien dan wat ze lezen of horen. Door visualisaties te gebruiken kan hierdoor de impact van de boodschap worden vergroot.

Universelere communicatie

Visualisaties kunnen de taalbarrière doorbreken en informatie toegankelijk maken voor een breder publiek. Een duidelijke illustratie of grafiek kan begrepen worden ongeacht de taal. Dit maakt visualisaties een krachtig middel voor communicatie op plekken waar culturele en taalkundige diversiteit.

Besluitvorming ondersteunen

Visualisaties kunnen ondersteunen in de besluitvorming in het behandelproces. Op basis van objectieve data en het duidelijk inzichtelijk maken hiervan kunnen betere keuzes worden gemaakt. Op deze manier kunnen complexe behandeltrajecten beter worden afgestemd tussen de patiënt en jou als fysiotherapeut.

De juiste visualisatie

Bij Verne zijn we visueel ingesteld. We kruipen in de huid van de eindgebruiker en bepalen op deze manier welke visualisatie bij welke gebruiker hoort. Zo heeft je patiënt een andere behoefte dan jij als zorgprofessional. Voor je patiënt is het belangrijk dat zijn klacht eenvoudig wordt uitgelegd. Jij wilt graag diepgaander inzicht om zo goed mogelijke zorg te kunnen bieden. Daarom hechten we veel waarde aan onze visuals.

Lees onze slimme aanpak over digitale toegankelijkheid

Ook interessant