Slimme monitoring biedt niet alleen meer inzicht voor zorgverleners in het herstel en voortgang van patiënten, maar stelt patiënten ook in staat om zelf een actieve rol te spelen in hun gezondheidsproces. Maar wat houdt slimme monitoring precies in? Hoe kunnen we de verzamelde data optimaal inzetten voor de zorg?
Wat is slimme monitoring?
Slimme monitoring maakt gebruik van vragen beantwoording, sensoren, wearables en andere digitale hulpmiddelen om continu gezondheidsgegevens van patiënten te verzamelen. Deze data wordt automatisch verzameld en gedeeld met zorgverleners.
Het grote voordeel is dat deze gegevens real-time beschikbaar zijn. Dit stelt zorgverleners in staat om sneller en adequater te reageren op veranderingen in de gezondheid van de patiënt. Slimme monitoring biedt nog veel meer dan alleen informatie voor de zorgverlener. Het stelt de patiënt centraal in het proces door hem of haar actief te betrekken en te motiveren.
Relevante en gebruiksvriendelijke monitoring voor de patiënt
Voor patiënten kan het verzamelen van datapunten complex en tijdrovend zijn. Daarom is het essentieel om de monitoring relevant en gebruiksvriendelijk te maken. Als de patiënt de technologie en de voordelen begrijpt, is de kans veel groter dat hij of zij actief blijft deelnemen aan het proces.
Denk bijvoorbeeld aan een app of omgeving waarmee de patiënt makkelijk zijn voortgang bijhoudt. Nadat hij zijn oefeningen heeft gedaan, kan de patiënt eenvoudig zijn resultaten invoeren of deze automatisch laten bijhouden via een wearable. Door gebruik te maken van een intuïtieve interface kan de patiënt in één oogopslag zien hoe hij of zij vordert.
Automatisering aan de achterkant
Wat slimme monitoring écht relevant en sterk maakt, is wat er achter de verzamelde datapunten gebeurt. Door automatiseringen te koppelen aan de verzamelde data, kan de zorg voor patiënten persoonlijker, effectiever en efficiënter worden gemaakt.
Als het bijvoorbeeld goed gaat met de patiënt, kan het systeem automatisch positieve feedback geven. Dit motiveert de patiënt om door te gaan met zijn oefeningen en geeft een gevoel van vooruitgang. Zo wordt zelfmanagement gestimuleerd. Dit is essentieel voor therapietrouw en herstel.
Het systeem kan ook signaleren als het minder goed gaat. In dat geval kunnen er proactieve berichten worden gestuurd om de patiënt aan te moedigen contact op te nemen met de fysiotherapeut. Daarnaast kan het systeem automatisch een voorstel doen om een afspraak in te plannen. Zo worden problemen snel gesignaleerd en aangepakt voordat ze groter worden. Dit voorkomt complicaties en zorgt ervoor dat de patiënt de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft op het juiste moment.
Een win-win voor patiënt en fysiotherapeut
Voor fysiotherapeuten betekent slimme monitoring minder handmatig werk en vermindering van administratieve lasten. In plaats daarvan krijgen zij direct relevante en gestructureerde informatie. Dit maakt het mogelijk om meer tijd te besteden aan het leveren van kwalitatieve zorg in plaats van het verwerken van gegevens.
Voor de patiënt betekent het gebruik van slimme monitoring meer betrokkenheid, inzicht en controle over het eigen herstelproces. De feedback en aanmoedigingen die ze ontvangen, helpen hen om gemotiveerd te blijven en op tijd in te grijpen als dat nodig is. Dit resulteert in betere resultaten en een kortere hersteltijd.
Voor de patiënt betekent het gebruik van slimme monitoring meer betrokkenheid, inzicht en controle over het eigen herstelproces. De feedback en aanmoedigingen die ze ontvangen, helpen hen om gemotiveerd te blijven en op tijd in te grijpen als dat nodig is. Dit resulteert in betere resultaten en een kortere hersteltijd.