Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Waarom patient empowerment in de fysiotherapie nog niet optimaal is

Patient empowerment, oftewel het stimuleren van je patiënt om actief deel te nemen aan zijn eigen herstelproces, is tegenwoordig een essentieel onderdeel van fysiotherapie. Het bevorderen van zelfzorg draagt bij aan een sneller en duurzamer herstel en verhoogt de tevredenheid van je patiënt. Toch zijn er nog grote uitdagingen in het effectief begeleiden van je patiënt in zelfzorg.

Administratieve last

De vele administratieve eisen die aan jou als fysiotherapeut gesteld worden zijn aanzienlijk. Het invullen en bijhouden van dossier kost veel tijd en energie. Deze administratieve taken verminderen de tijd en aandacht die je als fysiotherapeut aan directe patiëntenzorg en begeleiden in zelfzorg kunt besteden.

Tijdgebrek tijdens je behandeling

Consulten met je patiënt zijn over het algemeen 25 tot 30 minuten. Hierin blijft weinig tijd over om uitgebreide zelfzorgadviezen te geven en ervoor te zorgen dat je patiënt deze begrijpt en kan toepassen. Dit tijdgebrek kan ertoe leiden dat zelfzorg niet voldoende wordt besproken en dat je patiënt het belang er niet voldoende van inziet.

Beperkte digitale middelen

Er zijn een aantal apps en online platforms die goede mogelijkheden bieden om zelfzorg te ondersteunen. Toch is dit nog niet voldoende geïntegreerd in de dagelijkse praktijk. De beperkte implementatie van deze digitale hulpmiddelen maken het moeilijker voor jou als fysiotherapeut om je patiënt op een efficiënte en effectieve manier te begeleiden.

Gebrek aan follow-up en monitoring

Het is moeilijk beoordelen of zelfzorgadviezen daadwerkelijk goed worden opgevolgd en uitgevoerd door je patiënt. Dit resulteert in ineffectieve zelfzorg en suboptimaal herstel. Tijd en middelen voor follow-up zijn hier beperkt.

4 kansen om patient empowerment te verbeteren

Vereenvoudigen administratieve taken

Het verminderen van administratieve last door slimme automatisering geeft jou als fysiotherapeut meer tijd voor directe patiëntenzorg. Dit kan worden bereikt door administratieve processen te stroomlijnen en gebruik te maken van efficiëntere softwareoplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een elektronisch patiëntendossier (EPD) net geautomatiseerde functies die de tijd die aan administratie wordt besteed aanzienlijk vermindert.

Efficiënter gebruik van je tijd

Het maximaliseren van je beschikbare tijd tijdens de behandelingen kan helpen om zelfzorg beter te integreren in de behandeling. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van educatieve materialen voorafgaand aan de behandeling die je patiënt thuis al kan bekijken. Daarnaast kan software bepaalde routinematige taken vereenvoudigen of automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een afspraak of bijhouden van het dossier.

Integratie van digitale hulpmiddelen

Het breed toepassen van digitale hulpmiddelen helpt de begeleiding in zelfzorg. Apps en online platforms kunnen je patiënt ondersteunen bij het bijhouden van hun voortgang. Het herinneren voor oefeningen en het krijgen van directe feedback is hierin heel belangrijk. De digitale hulpmiddelen moeten goed worden geïntegreerd in het werkproces en geen drempels hebben om te gebruiken. Als fysiotherapeut wil je dat je alle handelingen binnen één omgeving kunt uitvoeren.

Strucurele follow-up en monitoring

Regelmatige follow-up en monitoring zijn essentieel voor effectieve zelfzorg. Dit kun je bereiken door middel van geautomatiseerde monitoring checkpoints. Hierin checkt het digitale systeem regelmatig hoe het met je patiënt gaat. Op basis van de uitkomsten kan er (automatisch) advies gegeven worden. Denk bijvoorbeeld aan het doorgeven van nieuwe oefeningen of een afspraak maken voor een behandeling.

Conclusie

Patient empowerment is een krachtig middel in de fysiotherapie dat bijdraagt aan een sneller en duurzamer herstel. Door de administratieve last te verminderen, de consulttijd efficiënter te gebruiken, digitale hulpmiddelen te integreren en structurele follow-up en monitoring te implementeren, kun je als fysiotherapeut je patiënt effectiever begeleiden in zelfzorg. Laten we samen werken aan een toekomst waarin je patiënt zelfverzekerd en gemotiveerd aan zijn herstel kan werken.

Ook interessant