Stel je voor: je patiënt komt thuis na zijn intake bij jou als fysiotherapeut, heeft geen terugkoppeling na de intake die hij thuis kan teruglezen en vraagt zich af:
“Wat had die fysio ook alweer verteld?”
Het is een situatie die vaak voorkomt. Tijdens je intake gebeurt er veel voor je patiënt. Hij heeft te maken met zijn klachten, zit vol vragen en krijgt een hoop informatie te verwerken. Jij als fysiotherapeut geeft adviezen en soms al meteen de eerste oefeningen mee om aan de slag te gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat je patiënt de informatie goed onthoudt en direct het juiste doet? Je kunt direct een goede terugkoppeling na de intake sturen naar je patiënt.
De eerste stap naar herstel: Een goede intake
De start van een zorgtraject, en dus de intake, is belangrijk voor een goed herstel. Als jouw patiënt goed begrijpt wat er besproken is en de adviezen kan opvolgen, zal hij meer gemotiveerd zijn om actief aan zijn herstel te werken. Vaak is het voor je patiënt lastig om alle informatie in één keer te onthouden. Daarom is het van groot belang dat de informatie die je tijdens je intake geeft, ook na de afspraak makkelijk beschikbaar is voor je patiënt.
Het belang van duidelijke terugkoppeling na de intake
Na de intake kan je patiënt het gevoel hebben dat hij een informatie-overload heeft gehad. Daarom is een duidelijke en gestructureerde terugkoppeling van wat er besproken is essentieel. Het helpt je patiënt om alles wat jullie in de behandelkamer hebben besproken, thuis nog eens rustig door te nemen. Dit verhoogt niet alleen de betrokkenheid, maar zorgt er ook voor dat de patiënt precies weet wat hij moet doen voor zijn herstel.
Herstel vindt niet alleen plaats in de behandelkamer
De echte voortgang in het herstelproces vindt niet alleen plaats tijdens de behandelingen bij jou in de praktijk, maar juist ook thuis. Door een sterke verbinding met je patiënt te creëren en te zorgen voor een goede overdracht van informatie, zorg je ervoor dat je patiënt zich meer gesteund voelt en beter weet hoe hij zelf aan de slag kan gaan. Het herstelproces wordt hierdoor efficiënter en succesvoller.
Hoe kun je als fysiotherapeut helpen?
Zoerg ervoor dat je na elke intake een heldere samenvatting van de belangrijkste punten en adviezen meegeeft. In het Verne EPD Platform kun je dit eenvoudig aan het einde van je intake doen, zodat je patiënt dit thuis rustig kan doornemen. Denk hierbij aan de volgende punten die je terugkoppelt aan je patiënt:
- Een overzicht van de besproken klachten en oorzaken
- Het behandelplan en de verwachte resultaten
- Heldere instructies voor oefeningen en adviezen
- Tips voor het omgaan met de klachten in het dagelijks leven
Conclusie
Een goede intake is de basis voor een succesvol zorgtraject, maar het echte herstel begint pas wanneer je patiënt thuis aan de slag gaat. Zorg daarom voor een duidelijke en gestructureerde terugkoppeling na de intake. Op deze manier ondersteun je jouw patiënt optimaal in zijn herstelproces en vergroot je de kans op een snel en effectief herstel.