Zoek
Sluit dit zoekvak.

De voordelen van SaaS voor een Elektronisch Patiëntendossier in de gezondheidszorg

Een SaaS-EPD is ontworpen met een intuïtieve gebruikersinterface die makkelijk te leren en te gebruiken is voor fysiotherapeuten

In de wereld van de gezondheidszorg staat technologie niet stil. Eén van de meest recente ontwikkelingen is van Software as a Service (SaaS) als platform voor elektronische patiëntendossiers (EPD’s). Deze ontwikkeling brengt nieuwe mogelijkheden en voordelen met zich mee, die aanzienlijke impact hebben op de manier waarop zorgverleners informatie beheren en patiëntenzorg leveren. We leggen hieruit hoe op SaaS-gebaseerde EPD’s zich onderscheiden van traditoonele EPD-software.

Wat is een op SaaS gebaseerd Elektronisch Patiëntendossier?

Een op SaaS-gebaseerd EPD is een elektronisch systeem voor het beheren van patiëntinformatie dat wordt gehost op externe servers en wordt geleverd aan gebruikers via het internet. In tegenstelling tot traditionele EPD-software, die vaak op lokale servers wordt geïnstalleerd en onderhouden, wordt een SaaS-EPD beheerd door softwareontwikkelaar. Daarmee is de softwareontwikkelaar verantwoordelijk voor het onderhoud, de beveiliging en de updates van de software.

Voordelen van een SaaS-EPD ten opzichte van traditionele EPD-software

Toegankelijkheid en flexibiliteit

Eén van de grootste voordelen van een SaaS-EPD is de toegankelijkheid. Als gebruiker kun je vanaf elk apparaat met een internetverbinding toegang krijgen tot het EPD. Hierdoor kun je als zorgverlener eenvoudig je patiëntdossier raadplegen en bijwerken vanaf elke locatie, op elk moment. Deze mate van flexibiliteit maakt het voor je team makkelijker om samen te werken en verbetert de hele efficiëntie van de patiëntenzorg.

Kostenbesparing

Traditionele EPD-software is vaak duur vanwege de benodigde hardware, installatie en onboardingsprocedure en onderhoud. Een SaaS-EPD werkt op een abonnementsbasis waarbij je alleen op basis van het werkelijke gebruik betaalt. Je hebt geen ingewikkelde infrastructuur en IT-ondersteuning nodig. Dit leidt tot een aanzienlijke kostenbesparing, vooral voor kleinere praktijken met beperkte middelen.

Beveiliging en compliance

De softwareontwikkelaar investeert aanzienlijk in beveiligingsmaatregelen en voldoen aan strenge nalevingsnormen zoals de AVG en WGBO. Dit helpt jouw fysiopraktijk om gevoelige patiëntgegevens te beschermen tegen datalekken en ongeoorloofde toegang, terwijl je voldoet aan wettelijke eisen op het gebied van gegevensbescherming.

Gebruiksvriendelijkheid

Een SaaS-EPD is ontworpen met een intuïtieve gebruikersinterface die makkelijk te leren en te gebruiken is voor fysiotherapeuten van alle niveaus. Dit vermindert de trainingskosten en versnelt de acceptatie van het EPD binnen de praktijk. Het resulteert in een snellere Return on Investment (ROI) na de overstap naar Verne voor jouw praktijk.

Conclusie

Saas-gebaseerde elektronische patiëntendossiers vertegenwoordigen een nieuwe fase in gezondheidszorgtechnologie met tal van voordelen ten opzichte van traditionele EPD-software. Door de toegankelijkheid, kostenbesparing, schaalbaarheid, beveiliging en gebruiksvriendelijkheid te verbeteren, stellen SaaS-EPD’s zorgverleners in staat om efficiënter te werken en hoogwaardige zorg te leveren aan hun patiënten. Als je op zoek bent naar een EPD-oplossing voor je praktijk, overweeg dan zeker de voordelen die SaaS te bieden heeft.

Ook interessant